Mince ako investícia

Zbieranie mincí predstavuje výhodný spôsob zhodnotenia majetku. Aj tá najkonzervatívnejšia forma investície do numizmatiky má z dlhodobého pohľadu potenciál na lepšie zhodnotenie.

Numizmatika nie je len vedecká disciplína, ktorá sa zaoberá štúdiom peňazí. Čoraz častejšie sa z numizmatikov stávajú investori (a z investorov numizmatici), ktorí využívajú alternatívne investovanie ako formu rozumnej diverzifikácie svojho portfólia.

Zberateľské mince vychádzajú pri výročiach, veľkých udalostiach, pamätných dňoch. Česká národná banka ich vyrába z vlastných strieborných a zlatých zásob, kým Kremnická mincovňa z nakupovaného kovu. Pri nákupe mincí rozlišujeme dve základné vyhotovenia, BK a PROOF.

Aký je rozdiel medzi mincami Proof, UNC a investičnými mincami?

Proof mince sú najvyšším štandardom pamätných mincí, ktoré vyrába mincovňa.

UNC (uncirculated) neobehové mince a investičné sú vyrazené podľa podobného štandardu, bez dodatočnej úpravy a detailov poskytovaných na minciach Proof.

Investičné mince sú razené z drahých kovov s nominálnou hodnotou, nie sú však určené do obehu na peňažné účely - platby, ale na investície a účely držby majetku.

Mimo bežné obehové mince národná banka podobne, ako v iných krajinách sveta, vydávala emisie pamätných mincí, medailí a limitované edície mincí určených pre zberateľov. Najstaršou a nepretržite fungujúcou mincovňou na svete je Kremnická mincovňa.

Mince, ktorým hovoríme zberateľské, sú vyrábané práve pre účel zbierok, alebo investície. Ide o mince, ktoré bežne nedostaneme v obchode pri vydávaní, hoci svojim spôsobom by sme mohli. Majú svoju nominálnu hodnotu, je na minci uvedená rovnako ako pri obehových, no tá zberateľská je väčšia. Do nej sa počíta hodnota výtvarného diela – razby, hodnota vyplývajúca z počtu vydaných kusov, ako aj hodnota materiálu. Zberateľské mince sú vyrábané zo zliatiny, striebra, zlata, platiny ale aj iných drahých kovov.

Svoje mince najbezpečnejšie nakúpite u partnerských spoločností mincovní (alebo priamo v mincovni) a najlepšie predáte na aukciách renomovaných spoločností. Tie vám dokážu garantovať kvalitu a pravosť mincí, nikdy nekupujte mince od niekoho, koho nepoznáte. Nedajte sa zlákať predstavou „výhodného“ nákupu, pretože možné riziko je v takomto prípade vždy len na strane kupujúceho.

Zberateľské mince sú cenným artiklom, ktorý napriek veľmi malej veľkosti dokáže uchovávať veľmi vysoké hodnoty. Preto sa do nich investuje. Kto investuje do zlata, môže investovať na trhu cenných papierov. Kto investuje do zlatých mincí investuje do kovu, ale aj do umenia, kde je z určitého uhla pohľadu oveľa istejší zisk.

Mince navyše prenášajú a zveľaďujú hodnotu medzi generáciami, je ich možné dediť. Numizmatika je zaujímavým hobby s potenciálom investičnej návratnosti, ktoré už dávno nie je určené len pre bohatých.

Numizmatika sa výškou zhodnotenia majetku už niekoľko rokov umiestňuje na popredných priečkach ako jedna z najlepších dlhodobých investícií.