Najlepšie tipy pre zberateľov

Zlaté mince • Numizmatické mince a medaily • Správne skladujte mince • Starostlivosť o mince • Starnutie mincí • Dbajte na pravosť • Lícna a rubová strana • Všímajte si stupeň zachovania

Investičné mince sú určené na to, aby umožnili sporiteľom podieľať sa na vývoji hodnoty vzácnych pokladov na zemi.

Zberateľské mince získavajú dodatočnú hodnotu vďaka svojmu historickému významu, vzácnosti, vysokej kvalite razby a estetike. Peňažná hodnota zberateľskej mince závisí nielen od vecnej hodnoty, ale s jej zberateľskou hodnotou stúpa, pretože vzácne mince dobrej kvality sú vyhľadávanými vzácnosťami.

Zbierať zlaté mince

Zlato je najžiadanejším z drahých kovov. Je to inventárny tovar, nie spotrebný tovar. Zlato nie je len na vytváranie bohatstva; má tiež vysokú kultúrnu, estetickú a emocionálnu hodnotu; preto odborníci hovoria o zlate ako o „obchode s láskou“.

Numizmatické mince a medaily

Niektorí vidia mince čisto ako investíciu. Peňažná hodnota a ideálna hodnota však nie sú v rozpore, práve naopak. Peňažná hodnota zberateľskej mince nezávisí od vecnej hodnoty, ale rastie s jej zberateľskou hodnotou.

Aký je rozdiel medzi medailami a mincami?

Mince majú platobnú silu; preto je na každej minci nominálna hodnota; Medaily sú na druhej strane mince bez nominálnej hodnoty.

Správne skladujte mince

V závislosti od vkusu a preferencií existujú rôzne spôsoby skladovania: albumy, škatule, puzdrá, kazety alebo kufre. Čokoľvek si vyberiete, udržujte svoje zberateľské predmety tak, aby boli vhodné pre mince. Mince by mali byť chránené aj pred vlhkosťou a nečistým vzduchom. Nikdy nevyberajte mincu kvality Proof z kapsuly.

Starostlivosť o mince

S mincami vysokej kvality razenia – neobehovými a vysoko leštenými proof – by sa nikdy nemalo manipulovať holými prstami, aby sa predišlo odtlačkom prstov alebo poškodeniu od potu. Použite mäkkú rukavicu alebo špeciálnu pinzetu na mince. Na čistenie sa odporúča použiť ultrazvukové zariadenie. Nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky na striebro alebo podobné látky.

Starnutie mincí

Aj keď sa robí všetko preto, aby si mince zachovali svoj lesk po dlhú dobu, napriek tomu kúsky striebra alebo medi sa časom menia. Profesionáli to považujú za znak pravosti kovu. Starnutie kovu v priebehu rokov by preto nemalo dráždiť a nemalo by byť dôvodom na neopatrné čistenie mincí.

Vyberte oblasť zberateľstva

Keďže mince existujú už približne 3000 rokov, počet zberateľských oblastí je obrovský. Skôr ako začnete, urobte si prehľad na internete alebo v odbornej literatúre. Môžete napríklad zbierať starožitné mince či euromince, vyhľadávať krajiny, motívy či nominálne hodnoty alebo sa špecializovať na preferované kovy.

Dbajte na autentickosť

Ak je to možné, nakupujte mince u špecializovaných predajcov finančných inštitúcií alebo priamo v Rakúskej mincovni a mincovni Kremnica. A predovšetkým nakupujte len vtedy, ak predajcovi dôverujete.

Čo je averz a reverz mince

V terminológii numizmatiky sa predná strana mince nazýva lícna strana – zobrazuje nominálnu hodnotu – a rubová strana sa nazýva rub.

Všimnite si stupeň zachovania

Stav mince je absolútne nevyhnutný pre jej hodnotu. Napríklad v závislosti od stupňa zachovania môže byť hodnota mince vyššia ako použitý materiál a nominálna hodnota.